Hlavní
Prevence

Recenze léčby bazaliomů

Koupil jsem si tento drahý krém, abych se zbavil keratózy na kůži nohou. Skvrny do průměru 3 mm zkazily vzhled, vypadaly jako pihy. Experimentoval jsem na těch největších a aplikoval je bodově pod záplatu. O den později kůže kolem keratózy zčervenala a po 2 dnech vypadala jako těžká popálenina. Už jsem se neaplikoval. Po vysušení se crusty odletěly a pod ním nová kůže.

Anonymní, 2015

Skvělý krém! Vyléčený bazaliom za 1,5 měsíce. Dříve došlo k diatermookoagulaci, ale po ní zůstaly jizvy. Tentokrát prošlo 5 ohnisek beze stopy. Velmi šťastný.

Anonymní, 2013

Léta jsem měl karcinom bazálních buněk těsně nad horním rtem. Můj lékař mě odkázal na specialistu, aby ji nechal vystřihnout a provést kožní štěp. Utíkal jsem odtamtud tak rychle, jak jsem mohl. Věděl jsem, že musí existovat nějaký přírodní produkt. Narazil jsem na Curaderma Chvíli trvalo, než jsem se nakonec rozhodl objednat (hlavně kvůli nákladům). A tady jsou výsledky? Asi po 3 týdnech už nezůstalo téměř nic! Stále tomu nemůžu uvěřit. Na tomto místě jsem měl roky karcinom bazálních buněk. A tady je konec bitvy. Nepoužil jsem (podle potřeby) obvaz, protože jsem nechtěl jít s obvazem přes ret. Dvakrát denně jsem tuto oblast rozmazal. Po 1 týdnu byl peeling znovu zaznamenán. Pomazal jsem vazelínou, aby zjemnil pokožku. Zpočátku se díra trochu zvětšila a stala se šarlatovou, ale za chvilku se všechno začalo vytrácet a jen se odlupovat. Nikdy nepíšu recenze, ale musím, protože chci, aby všichni věděli, jak Kuraderm funguje. Stojí to peníze. Myslím, že tento krém by měl být ve všech lékárnách a lékaři by ho měli doporučit.

Leonid Viktorovich L., 2013

Jsem sedmdesát pět let ve velmi dobrém zdravotním stavu, s výjimkou jediného onemocnění, karcinomu bazálních buněk. Můj doktor mě loni v srpnu odkázal na dermatologa s podezřením na bazocelulární karcinom na dvou místech. Jeden, pod levým okem a druhý, na čelisti, blíže k levému uchu. Významný růst začal asi před šesti měsíci. Nejprve jsem si myslel, že by to mohlo být podráždění holení. Ale to bylo předtím, než jsem se ukázal dermatologovi, který odebral biopsie z obou oblastí. Výsledek ukázal spinocelulární karcinom a karcinom bazálních buněk na čelisti. Nyní, po léčbě jedním krémem Kuraderm ze dvou rakovin, už cítím, že jsem úplně zdravý rok.

Vladislav, 2013

KURADERM BEC5 je to, co potřebuji! Bylo to mnohem jednodušší, bezbolestnější, než je popsáno v pokynech.

Biopsie podezřelého místa na mé tváři oznámila, že se v červenci 2013 vyvinul bazaliom. Můj dermatolog mi doporučil různé postupy, abych ho dále chirurgicky odstranil z kožního štěpu, aby se obnovil. Doktor zdůraznil, že operace „bude příjemná pro oči“, a začal jsem podezřívat, že byla trochu nejistá.

Zeptal jsem se na náklady a bylo mi řečeno, že to bude stát slušné množství, včetně různých manipulací a histologie.

Rozhodl jsem se jít opačně, bezbolestněji. Znal jsem několik léků, které byly doporučeny na internetu. Přestože byly recenze dobré, ve skutečnosti neexistovaly žádné příklady úplného vyléčení..

Pak jsem se rozhodl přerušit konzultaci s chirurgem a zkusit to, co jsem viděl. Krém. Začal jsem v srpnu 2013. Tento proces byl velmi jednoduchý, ráno a večer jen rozmazal. Samozřejmě, že to bolelo prvních pár týdnů, 10 nebo 20 minut po aplikaci. Obecně však říkal, že to funguje, což přesně odpovídalo pokynům.

Téměř každý den se vzhled mění, jak se říká, „proces začal.“ Kromě toho jsem se trochu rozmazal na zdravé kůži, již v jiné oblasti, abych otestoval tvrzení, že působí pouze na rakovinu a ne na zdravou kůži. Opravdu neexistovaly žádné rány. Obraz na místě bazaliomu se však okamžitě začal měnit. A zdravá kůže kolem ní byla trochu podrážděná a červená, ale také to bylo varování pro krém.

Když bylo jasné, že se zotavuji, přemýšlel jsem, zda stojí za to jít za mým dermatologem, aby ukázal svou chybu. Ale nešel, protože jsem ho zmátl...

Larisa A., 2013

Žádný relaps po 6 měsících! Snadno se používá, ale musí být opatrný, aby se nedostal na neporušenou pokožku, protože by to byl bo-bo

Pavel, 2013

Mohu jen říci, že nádor dobře zabíjí. Z operací byly jizvy a bylo to ošklivé. Krém nezanechává jizvy. To znamená, že rána sama o sobě je velká a nakonec z ní nic nezůstane.

Vladimir Afanasevich, 74, 2013

Pro ty, kteří hledají alternativu k operaci rakoviny kůže, je tento krém prostě úžasný! Musíte být trpěliví, ale výsledky stojí za námahu..

Gleb, 2013

Vyzkoušel jsem tento krém na bolavé místo na hlavě, které bylo podrážděno svěděním, bolestí a několik měsíců se nehojelo (někdy nevylévalo). Krém způsobil zčervenání po několik dní, ale oblast se zahojila a rána po použití krému na týden úplně zmizela. Jsem velmi rád, že jsem krém zkusil a jsem připraven jej doporučit.

Ivan Kuzmich Moskva 2015

…….. Měsíc začal rozmazávat podle pokynů. Šel jsem k doktorovi a řekl, že pro mě všechno šlo pryč. Udělali jsme histologii a všechno je v pořádku. Zdraví pro vás.....

Marianne. Volgograd. 2015

……. Můj karcinom bazálních buněk byl asi nikl a vedle něj byla další malá léze stejného druhu, od nosu po tvář. Šel jsem do nemocnice, kde mi nabídli různé způsoby odstranění, ale bylo pro mě obtížné to zjistit. Když jsem na internetu našel Kuraderm, četl jsem ho dlouho a rozhodl se to vyzkoušet. Kosmetický účinek byl pro mě velmi důležitý. Dnes mám úplně čistou tvář. Pravda, trochu dlouhá, ale se zárukou!.....

Valentina Titova Krasnodar 2015

………… Byla vyléčena za 1,5 měsíce. Předtím byla léčena k ničemu. Ale nemohu najít Curasol krém pro prevenci.....

LS (Petrohrad) 2015

…. Ve skutečnosti všichni starší lidé potřebují tento krém. Pak skvrny starého muže. Už mi to nezáleží, ale mladé dámy chtějí vypadat dobře - to je také v pořádku. Skutečnost, že mě vyléčil, protože jsem silně uvěřil. A přeji ti stejné......

Izhevsk

…… Mnohokrát děkuji mému blízkému příbuznému Nastasya Filippovna z Velikiye Luki. Sotva jsme dostali krém. Leží. Ale díky bohu, že vyléčili, alespoň se podívali do zrcadla....

Vladimirov N.S. 74 let. Ufa 2015

…….. klaním se vám. Léčili mě paprsky a operacemi pět let, a to vše marně. Pouze Kuraderm dal výsledek. Odesláno přes Moskvu.

Vera Vasilievna 2015 Kirov

… Mám na nosu karcinom bazálních buněk. Nějak jsem to zakryl tmavými brýlemi. Poslali mě k řezu. Samozřejmě jsem byl znepokojen tím, že web řekl, že nádor, pokud není léčen správně, střílí na různých místech. Koupil jsem si Kuraderm a nemýlil jsem se - jsem rád. Nos je jako všichni ostatní...

Natalia Moskva 2014

……..Proč čtvrtý onkologický dispečer mě poslal do nemocnice 51 k operaci, pokud je to možné bez něj. Zprvu samozřejmě samozřejmě začervenání, nepříjemné pocity, ale pak všechno rychle zmizelo. Tady jsi měl rakovinu a plaval....

Stanislav 2014 Simferopol

…… Pánové. Jsem vděčný za krém (Kuraderm). Po tolika utrpeních s radiací, bez doktora, jsem začal aplikovat krém na rakovinu a za 2 měsíce mi nezbyly stopy. Upřímně vděčný......

Nina (pro babičku) Gelendzhik 2014

….Grandma je vděčný každému, kdo jí pomohl se zotavit. Leží a nikam nevedla. Rozmazal jsem své boláky. Modlil jsem se. To je všechno pryč....

54 Vladimir Yakutia 2014

…… Použil jsem tento nádherný krém a jsem šťastný. Špatné je, že jsem musel objednávat přes Moskvu a čekat 2 týdny. Zde je návod. Nemáme to….

Marat Dmitrievich 57 let 2014

.... Vzhledem k tomu, že přednáším, nebyl jsem moc spokojený s náplastí na čele. Ale jinak Kuraderm nelze rozmazat. Musíme to zavřít. To je jediný negativní. Teď je po všem. A jsem společnosti vděčný....

Veronika Konstantinovna 70 let 2014

.... Vzhledem k tomu, že přednáším, nebylo pro mě moc pohodlné s plácnutím na čele. Ale jinak Kuraderm nelze rozmazat. Musíme to zavřít. To je jediný negativní. Teď je po všem. A jsem společnosti vděčný....

54 Kirill Igorevich 2013 Moskva

…… KURADERM jsem použil na nos a na čelo a zabalil jsem to páskou a gázou. Účinek nastal po 3,5 týdnech a po 4 týdnech všechno zmizelo. Super….

Krasnodar Maya 55 let 2013

.... je to „dlouhá cesta v dunách“. Po kryo, černá kůra. To bolí. Suchý led 3-4krát ročně. Účinek je nulový. Koupil jsem si krém. Všechno je tam napsáno. Nepamatuji si, jak jsem se podíval do zrcadla a není tam nic!....

Valera Krym 2015

..... Bílá, která vyšla, jsem odstranila. Zavolal jsem doktorovi. Vypadal jako mrtvé rakovinné buňky a to je normální proces během léčby. Není však jasné, až přijde konec uzdravení. Když se kůže začala zlepšovat, chtěl jsem ji rozmazat, což by bylo jisté. S úctou….

Ivan 2013 Ufa

….. Hlavní bylo, že to trvalo mnoho let a po procedurách se vrací i nějaký čas. Jinými slovy, neopustila. Poté, co lékař doporučil mast a já jsem léčil karcinom bazálních buněk, uplynul rok....

Moskva Irina 2013

…..Tato oblast na čele mého manžela byla 2X2 sušená červeně. K tomuto „poškození“ jsme aplikovali krém Kuraderm. Skoro se nepřiskřípl, ale už tam bylo zarudnutí. Jak otravné nebo tak něco. Zakryli jsme to gázou. Pak se vytvořila rána a asi za 3 týdny se táhla a začala se rozjasňovat. Pomohlo to. Uplynulo 6 měsíců. Nyní je pravá a levá kůže stejně hladká...

Orenburg 74 g I.L. 2012

…..Pro mě hrozná rizika, jen operace. A krém, který zachytí rakovinu, může být ušpiněn doma. Proč jsem jen spálil nos....

Petrohrad 64 g Olga Leonidovna 2012

….. Lékaři mě přesvědčili, že odstranění karcinomu bazálních buněk laserem bylo téměř vteřinou, ale neřekli, že na stejném místě zůstanou zbytky karcinomu bazálních buněk další 3 roky. A protože je můj bazocelulární karcinom na nejvýznamnějším místě, bylo málo dobrých. Nevěděl jsem, že moje rakovina kůže může být tímto krémem snadno odstraněna. Teď, navzdory skutečnosti, že ošetření krémem trvalo až 5 týdnů - tento Kuraderm se ukázal jako jediný lék, který mi pomohl. Na mém čele je vidět jen bělavý pruh, který se snadno práší. A to je na místě, které bylo během těchto 3 let hrozně obráceno.....

Téma: Basalioma

Mám na obličeji karcinom bazálních buněk, asi 0,5 cm. Která metoda je lepší, jak se zbavit: radiace nebo chirurgické excize. Jaké jsou výsledky a důsledky pro obě metody?

S jednou - jizvou, s druhou - místem atrofie kůže s její depigmentací.

Která metoda má menší pravděpodobnost recidivy? A ještě jedna věc: pokud má být přesto ozářena, jak dlouho by měl tento postup trvat? A jaké jsou jeho důsledky pro tělo jako celek?

Obecnými reakcemi na záření jsou poruchy centrálního nervového systému, hematopoéza, gastrointestinální trakt. S moderní radiační terapií jsou extrémně vzácné, zejména lokální radiační reakce ve formě otoku, zarudnutí.

Řekněte mi, prosím, pokud provádím rentgenovou terapii pro karcinom bazálních buněk na obličeji, mohu to udělat s přestávkou (protože jsou před námi prázdniny)? Nebo proces d.b. kontinuální? Nebo existuje nějaký plán?
Děkuji za informace.

Myslím, že je nejlepší začít po prázdninách. Neexistuje žádná naléhavost, 2-3 týdny nebudou hrát roli. Jen si pamatujte, že obvykle existuje čekací listina pro záření, takže informujte lékaře o svém rozhodnutí hned se dostat na tento čekací seznam. Hned po prázdninách to dopadne.

Velice vám děkuji za konzultaci, Natalia Vyacheslavovna.

Různí lékaři se dívali na můj bazocelulární karcinom na mé tváři a každý má jiný názor: někteří mluví o rentgenové terapii, jiní o chirurgickém odstranění, a poslední lékař se podíval a řekl, že pro všechny indikace (velikost je malá a umístění, možná něco jiného, ​​nevím) musí být použita kryodestrukce. Koho poslouchat? Chtěl bych, aby se to už neopakovalo. Prosím poraďte.

Souhlasíte s kryodestrukcí. Je bezbolestný a jizva zůstává drsná. A na úkor opakování - sledujte. Pokud se něco objeví znovu, nečekejte, okamžitě kontaktujte.

Včera (26.01.2005) mě přivedly kryodestrukce na obličej, pod oko a na nos. Na nose se objevila pouze bodová analýza, která ukázala, že se jedná o bazaliom. Takže po odstranění je děsivé dívat se na obličej - oko plavaly, spálené rány mají průměr asi 1,5 cm, a to navzdory skutečnosti, že velikost karcinomu bazálních buněk na nose byla asi 0,2 mm
Ale nejhorší je, že se objevil další podobný bod! Jsem v panice: lékař řekl, že vzhled nových lézí je nevyhnutelný. Pokud se jich pokaždé zbavíte takovým způsobem, z tváře nezůstane žádný životní prostor. Co dělat? Koneckonců, mám jen 42 let. Prosím poraďte:
1) Jak rychle obnovit normální vzhled?
2) Co dělat, aby se IT neopakovalo?
3) Je nutné zničit pokaždé, nebo když se jich nedotýkají?

Jakýkoli zásah do obličeje je doprovázen závažným otokem, s tím se nedá nic dělat, jen si dělat starosti. Za týden se vše vrátí do normálu.

To není vážná otázka. Přemýšlejte o tom, jak budete vypadat, pokud odstraníte velký bazocelulární karcinom? A jizva? Bude větší, protože je nutné odstranit nezměněnou tkáň kolem nádoru..

Natalya Vyacheslavovna, možná budu potřebovat něco navíc ve svém psaní (biologické přísady, vitamíny, některé specifické potraviny atd.), Aby se nádory znovu neobjevily?
A ještě jedna věc: třídy v tělocvičně, tvarování neoslabují tělo, pokud jde o další provokování nádorů?
A poslední otázka: Znamená vzhled karcinomu bazálních buněk, že se v těle vyvíjejí také nádory??
děkuji za odpovědi.

Nemít nic na práci.

Na internetu jsem četl masti používané pro bazocelulární karcinom: omainic, kolchicin, krém Metvix, Antineoderm SA. Lze je použít, pokud se objevil velmi malý bazaliom (2 mm). Jsou efektivní?
Možná s touto velikostí nádoru je lepší použít laserový nebo elektrický proud? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto metod?
Možná existují nějaké lidové metody? Kde si o tom můžete přečíst?
Děkujeme za vaše odpovědi a podporu.

Recenze léčby bazaliomu

Zpětná vazba od pacienta:

Valentina, 27 let: - Na nosu jsem měl karcinom bazálních buněk - blízko pravé nosní dírky. Téměř rok jsem ho zakryl nadací. Všichni jsem si myslel, že je to kvůli nemoci a snížené imunitě. Zachytila ​​se, když si všimla krvácení. Šel jsem k doktorovi, vyděsil se: uřízli by mu celou hlavu, bylo by nutné provést plastickou operaci, ale hodně to stojí...

Odešel jsem, plakal a začal hledat lidové léky. Vyzkoušel jsem všechno: vzal jsem to dovnitř a rozmazal. Šest měsíců jsem vyzkoušel kostival, jarní šťávu, pleťové vody se solí, brambory a česnek, chmel, rakytníkový olej. Udělal jsem všechno, co předepsaly lidové recepty, a pevně jsem věřil ve výsledek. A nádor stále rostl a rostl. Vrátil jsem se do nemocnice. Řekli, že potřebují operaci. Na internetu na fóru mi bylo doporučeno obrátit se na léčebné centrum Basalioma. Takže jsem udělal.

Doktor Andrey Vladimirovič Sukhov mě samozřejmě nadával - můj bazocelulární karcinom se zvětšil na průměr 1,4 cm. Operaci však provedl - v místní anestézii. Zpočátku jsem se nemohl na sebe podívat do zrcadla - můj nos byl hrozný. Andrey Vladimirovich ho ujistil - řekl, že provedl čistý steh, že struktura jeho kůže by ho téměř neviditelným.

A tak se to stalo - každý den pokožka stále více „oživil“. Všechny vedlejší účinky zmizely za dva týdny. A teď, o čtyři měsíce později, je můj nos téměř stejný jako předtím! Pouze já vím o jizvě. To je pod makeupem úplně neviditelné. A nemyslím na recidivu - lékař řekl, že po operaci nejsou v histologii žádné rakovinné buňky. Mockrát vám děkuji, dr. Sukhov.

Jak vybrat správnou metodu pro léčbu bazaliomu

Asi 3 roky konzultuji pacienty na internetu. Během této doby jsem byl přesvědčen, že v naší zemi existuje klamný názor, že bazaliom (aka rakovina kůže bazálních buněk) není vážným nádorem. Nedává metastázy, je snadno léčitelná a nazývá se rakovina pouze formálně.

Tento postoj k bazaliomu vede k obrovskému množství metod jeho léčby. Mnoho lékařů zachází s tím, co je po ruce. Příliš často přehlížené jsou obrovské studie, které dlouhodobě uvádějí dostupné možnosti léčby na podstavec účinnosti..

Nedávno na Instagramu proběhla velmi odhalující diskuse s jedním z mých kolegů. Níže jsou uvedeny komentáře k publikaci, u které je karcinom bazálních buněk kůže nosu asi 2 cm, s největší pravděpodobností nodulární formy.

Tato diskuse jasně ukazuje, že spolehlivé studie účinnosti různých metod léčby bazaliomu a praxe z nějakého důvodu existují v paralelních vesmírech..

Říkáte: „Možná má doktor pravdu? Možná je váš výzkum opravdu zastaralý a pokročilí lékaři již dávno porazili karcinom bazálních buněk novými technologiemi moderní léčby? “

Abyste to zjistili, musíte odpovědět na několik důležitých otázek:

JÍT!

Otázka 1. Jaké je nebezpečí bazaliomu?

Podívejme se na fakta, která jsou potvrzena výzkumem.

  1. Basaliom je nejčastější maligní nádor kůže. Ne všechny studie to potvrzují, protože ne všechny registry rakoviny jej klasifikují jako maligní nádor. Zde je alespoň jeden domácí zdroj [1] a jeden anglický jazyk [2], které to potvrzují.
  2. Míra přežití 5 a 10 let u karcinomu bazálních buněk je téměř 100% [3], avšak v ojedinělých pokročilých případech je smrt možná v důsledku růstu nádoru do základních struktur (foto 18+). V Rusku zemřelo v roce 2015 na rakovinu kůže (bazální buňky a skvamózní) 758 lidí. Na pozadí celkového počtu úmrtí na všechny druhy rakoviny (více než 930 000 lidí) je předchozí číslo ztraceno [5]..
  3. Navzdory absenci ohrožení života, hlavní nebezpečí bazaliomu spočívá ve významné kosmetické vadě, ke které může dojít, pokud nádor nebude léčen po dlouhou dobu. Důvodem je, že 85% karcinomů bazálních buněk je umístěno na kůži obličeje nebo krku. [4]

Otázka 2. Existují bazaliomy s různým stupněm nebezpečí?

Ano, existují rozdíly. Existuje vysoké a nízké riziko recidivy karcinomu bazálních buněk. Podívejte se na tuto tabulku.

Oblast H: obličejová maska ​​(včetně očních víček, obočí, kůže kolem očí, nosu, rtů [kůže a červené okraje rtů], brady, dolní čelisti, kůže / brázdy před a za ušima, chrámy, uši), genitálií, dlaní a nohou.

Oblast M: líce, čelo, pokožka hlavy, krk a holení.

Oblast L: trup a končetiny (kromě holen, dlaní, chodidel, hřebíků a kotníků).

Poznámky

  1. Lokalizace bez ohledu na velikost může být známkou vysokého rizika.
  2. Histologické formy s nízkým rizikem: nodulární (nodulární), povrchové, keratotické, piloidní, s diferenciací směrem k přívěskům kůže, fibroepiteliom Pincus.
  3. Oblast H znamená vysoké riziko bez ohledu na velikost.
  4. Morfův typ, basosquamózní (metatypický), sklerotizující, smíšený infiltrační, mikronodulární v jakékoli části nádoru.

K přiřazení stavu „vysokého rizika recidivy“ nádoru postačuje i jeden faktor z pravého sloupce.

Taktika léčby bazálních buněk závisí na míře rizika recidivy.

Nejdůležitější otázka číslo 3 "Jak zvolit léčbu bazaliomu?" odpovíme na konci článku.

Nyní provedeme podrobný přehled nejběžnějších metod léčby bazaliomu.

Léčba rakoviny bazálních buněk

Chirurgické odstranění bazaliomu

Mikrografická operace podle Mohse

Hlavním úkolem jakéhokoli přístupu k léčbě rakoviny bazálních buněk je úplné odstranění nádoru z těla. Obvykle se to děje takto:

1 a 2 - na kůži se provede řez, podobný tvaru jako vřeteno
3 - karcinom bazálních buněk, spolu s malým fragmentem zdravé kůže se odstraní, rána není sešita
4 - rána je sešitá přerušovanými stehy nebo intradermálním stehem.

Co když se však vše ukázalo méně dobře než na prvním obrázku a nádor není úplně odstraněn?

Co kdyby nestačilo zachycení zdravé tkáně a část nádoru zůstala v kůži, což nevyhnutelně povede k relapsu?

Můžete navrhnout: „Takže musíte ustoupit více! Střih do pekla! “ (z)

Bohužel tato možnost není vždy vhodná, protože 85% bazalisů je umístěno na obličeji a zpravidla tam není kam ustoupit..

Co dělat? Jak na jedné straně odstranit nádor o 100%, a na druhé straně - odstranit minimum zdravé tkáně?

Americký chirurg Frederick Mohs (Mohs), zpět v roce 1936, navrhl provést odstranění vrstvy po vrstvě s histologickým vyšetřením každé odstraněné vrstvy během operace..

Vypadá to takto:

  1. Nádor se odstraní zachycením zdravé tkáně. Odstraněný materiál okamžitě přejde pod mikroskopem k patomorfologovi. Lékař hledá, zda je na okrajích resekce zdravá tkáň.
  1. Pokud jsou na některém z okrajů resekce bazaliomové buňky, lékař odstraní další vrstvu.

Patolog se znovu úzkostlivě podívá do mikroskopu a uvědomí si, že nádorové buňky jsou znovu detekovány v hlubokém okraji resekce..

  1. Myslím, že obecný význam je jasný. Odstraňte vrstvu po vrstvě, dokud patolog neuvidí všechny resekční okraje bez nádorových buněk.

Všechno. Rána je sešitá, celý tým, který si utírá pot z obličeje, opouští operační sál.

Fotografie před a po Mohsově ošetření se otevře po kliknutí na tento obrázek

Možné komplikace jsou standardní, jako u každého chirurgického zákroku:

  • hnisání;
  • krvácející;
  • vývoj jizev v pooperačním období.

Nevýhody metody ve srovnání s vyříznutím skalpelem:

  • vysoká pracovní náročnost;
  • významné trvání operace;
  • vysoká cena.
  • úplné odstranění nádoru;
  • nejnižší možnou míru recidivy;
  • histologické potvrzení čistoty resekčních okrajů;
  • v některých případech vám metoda umožňuje odstranit menší objem zdravé tkáně než u podobných excizí skalpelem.

Na konci článku budeme podrobně hovořit o situacích, kdy je tato konkrétní metoda optimální pro léčbu karcinomu bazálních buněk..

V Rusku znám jedinou kliniku, kde se používá Mohsova odstranění.

Vyříznutí skalpelem

Při tradičním odstranění karcinomu bazálních buněk skalpelem čelí chirurg stejnému úkolu jako při mikrografické operaci podle Mohse - zcela odstranit nádor.

Na druhou stranu, protože u bazaliomu lékař s největší pravděpodobností pracuje s pokožkou obličeje, je pro něj důležité, aby se po operaci vyhnul výrazné znetvořující jizvě..

To vyvolává otázku - o kolik by se měl jeden krok ustoupit od viditelného okraje nádoru, aby se minimalizovalo riziko recidivy a současně neodstranily polovinu obličeje spolu s nádorem? Jak zjistit „zlatý průměr“?

Zde opět přicházejí k záchraně klinické studie, nejen jedna, ale celá metaanalýza, která zahrnuje údaje od 1 353 pacientů s rakovinou bazálních buněk z 6 studií. [6]

Podle této publikace postačuje pro úplné odstranění primární (ne recidivující) léze rakovina kůže bazálních buněk o velikosti maximálně 2 cm odrážka 4 mm. Autoři doporučují 5-6 mm pro relaps karcinomu bazálních buněk a nádorů s vysokým rizikem recidivy a také pro agresivní histologické typy.

3 hlavní typy chirurgické excize pro bazaliom

První pohled jsem uvedl jako příklad výše, ale musím to dát znovu - vyjmutí z fusiformního řezu:

Po incizi a odstranění nádoru, spolu s fragmentem zdravé tkáně, jsou okraje rány spojeny mírným úsilím a přišity na ně.

Tento typ uzávěru defektu se používá pouze u velmi malých nádorů, protože možnosti utažení okrajů rány na obličeji jsou velmi omezené..

Druhým typem je uzavření kožního defektu, ke kterému dochází po odstranění karcinomu bazálních buněk kožními chlopněmi. V anglické literatuře chlopní chirurgie.

Existují hlavní typy plastické chirurgie s kožními chlopněmi.

  1. Bipartitní chlopeň - používá se častěji v nose.
  1. Izolační chlopeň - fragment je odstraněn z okolní kůže, ale ne z podkladové tkáně, a posunutý k uzavření defektu.
  1. Rotační klapka.
  1. O-T-plast.
  1. H-plast.

Nebudu dávat celou řadu možných technik pro uzavření vady kožními chlopněmi. Mým úkolem je ukázat, že existuje spousta možností. Pokud chirurg najednou řekne něco jako „ne, není zde chirurgické odstranění,“ možná byste se měli zeptat na názor jiného chirurga.

Karcinom bazálních buněk před operací

Ihned po operaci

2 měsíce po operaci

Třetím typem operace pro bazaliom je štěpování kůže

V situaci, kdy nelze aplikovat první ani druhý typ chirurgického zákroku, zůstává plastový volný kožní chlopeň.

Po (někdy během) odstranění nádoru, chirurg sklízí fragment kůže požadované velikosti v místě dárce. Toto je obvykle vnitřní strana ramene, iliakální oblast..

Potom je fragment dárce umístěn na defekt vytvořený po odstranění nádoru a přišit na okolní kůži.

Komplikace chirurgického odstranění karcinomu bazálních buněk:

  • hnisání;
  • krvácející;
  • odmítnutí kožní chlopně;
  • divergence švů;
  • vývoj jizev v pooperačním období.

Nevýhody metody chirurgické excize skalpelem ve srovnání s operací podle Mohse:

  • potřeba zpravidla zachytit větší objem zdravé tkáně;
  • nedostatek histologického vyhodnocení resekčních okrajů během operace.

Profesionálové:

  • nízké náklady;
  • relativně krátké trvání.

Na konci článku budeme podrobně hovořit o situacích, kdy je tato konkrétní metoda optimální pro léčbu karcinomu bazálních buněk..

Elektrokoagulace, metoda rádiových vln, laser

Tyto metody se používají, když je velikost ohniska bazocelulárního karcinomu velmi malá, a když je jisté, že nádor nenapadne podkožní tkáň. Je také důležité si uvědomit, že elektrická excize by měla být používána, pouze pokud je nádor umístěn v zóně s nízkým rizikem recidivy. V níže uvedeném případě je bazaliom umístěn na laterálním povrchu hrudníku.

Povrchní forma bazaliomu

Dermatoskopický obraz povrchového bazocelulárního karcinomu

Schéma pro odstranění nádoru elektrostatickým výbojem je následující:

Kůže je pitvána pomocí elektrokoagulátoru, přístroje s rádiovými vlnami nebo laserem, nádor je odstraněn zachycením zdravé tkáně.

Po odstranění je materiál odeslán na histologické vyšetření, během kterého se stanoví typ nádoru a úplnost jeho odstranění. Pokud je v resekčních okrajích detekována nádorová tkáň nebo agresivní rakovina kůže, provede se druhá operace s větším zachycením zdravé tkáně nebo během radiační terapie. Agresivní histologické typy zahrnují morphe-like, basosquamous (metatypical), micronodular.

Rakovina bazálních buněk, povrchová šířící se forma. Před a po odstranění metodou rádiových vln. Mezi fotkami asi 6 měsíců

Komplikace metody elektrokoagulace (radiová vlna, laser) - ve velmi ojedinělých případech, hnisání nebo minimální krvácení v časném pooperačním období.

Nevýhody metody elektro excise ve srovnání s chirurgickými metodami:

  • Velmi omezená oblast použití - pouze pro malé velikosti nádoru a pokud se nachází v oblasti s nízkým rizikem recidivy.
  • Pokud není pozorováno správné odsazení od hranice nádoru, zvyšuje se riziko recidivy.
  • nízké náklady;
  • minimální doba trvání operace;
  • minimální pracovní náročnost.

Na konci článku budeme podrobně hovořit o situacích, kdy je tato konkrétní metoda optimální pro léčbu karcinomu bazálních buněk..

Radiační terapie bazaliomem

Tento typ léčby se používá pro bazocelulární karcinom, kdy je chirurgický zákrok nemožný kvůli kontraindikacím nebo obtížný kvůli lokalizaci nádoru, například v očních víčkách nebo v nose. Velké nádory lze navíc léčit také radiační terapií (RT)..

Pro karcinom bazálních buněk existují 4 typy radioterapie:

  • rentgenová terapie zblízka;
  • gama terapie na dálku;
  • elektronická terapie;
  • brachyterapie.

DŮLEŽITÉ!

Před předepsáním radioterapie se lékař musí ujistit, že se jedná o bazocelulární karcinom před ním. Ne melanom, ani Merkelov karcinom, ale karcinom bazálních buněk.

Pro potvrzení diagnózy odstraňte celou formaci nebo její fragment pomocí biopsie punčem nebo břitvou a odešlete ji na histologické vyšetření. Dermatoskopie, škrábání nebo vpich pro cytologické vyšetření, a ještě více tak jednoduché vizuální vyšetření NENÍ nahrazení histologie.

Po potvrzení diagnózy je pacient předán k radiační terapii. Zařízení je konstruováno tak, aby paprsky nepronikaly hlouběji než povrchová vrstva kůže. Dopad na okolní tkáň je minimální.

Příklad radiační terapie pro bazaliom

Postup provádění radiační terapie u bazocelulárního karcinomu je velmi podobný rentgenovému vyšetření. Jedna sezení trvá několik minut a pacientovi se zpravidla zabere více času, než se dostane na místo výkonu.

Celková dávka záření se může lišit v závislosti na mnoha faktorech a je dodávána do karcinomu bazálních buněk po částech v průměru od 3 do 7 týdnů. Čím větší je léze, tím více sezení, delší léčba a větší pravděpodobnost komplikací. Léčebný plán by měl být vypracován radiologem s přihlédnutím ke specifikům konkrétního případu.

Někdy může být radiační terapie lepší volbou před operací.

Jednou z možností radiační terapie je brachyterapie. Při této metodě se používá jiný zdroj záření - radioizotop, který je umístěn co nejblíže nádoru na krátkou dobu..

Kontraindikace pro radiační terapii pro bazaliom:

  • Gorlin-Goltzův syndrom (bazální buněčný nevus) však existují ojedinělé zprávy o léčbě této patologie metodou brachyterapie [7];
  • lupus;
  • sklerodermie;
  • pigmentovaná xeroderma.

Komplikace:

  • v místě radiační terapie je ve velmi vzácných případech možný opětovný vývoj ohnisek rakoviny kůže;
  • radiační dermatitida - reaktivní zánět kůže;
  • změny barvy kůže, častěji se stává světlejší;
  • vývoj jizev;
  • vypadávání vlasů v místě RT;
  • poškození slinných žláz v ošetřované oblasti.

Nevýhody:

  • relativně velký počet možných komplikací;
  • trvání léčby může být více než 7 týdnů.

Výhody oproti chirurgickým metodám:

  • provádí se bez poškození kůže;
  • bezbolestnost.

Na konci článku budeme podrobně hovořit o situacích, kdy je tato konkrétní metoda optimální pro léčbu karcinomu bazálních buněk..

Bazaliom léčba mastí

Použití mastí pro rakovinu bazálních buněk kůže se na první pohled může zdát velmi atraktivní pro mnoho pacientů a lékařů. Vypadalo by to, znáte sebe, rozmazává se a všechno projde. Před zahájením vyhledávání na internetu si však prosím přečtěte tuto sekci až do konce, kde najdete výraz „kde koupit XXXXX mast“.

DŮLEŽITÉ! Jmenování jakékoli masti pro karcinom bazálních buněk nelze provést bez předchozího stanovení jeho histologického typu. Je to proto, že morfeaformní, mikronodulární nebo metatypická forma zvyšuje riziko recidivy..

Jednoduché vizuální vyšetření, dermatoskopie, škrábání nebo vpíchnutí NENÍ nahrazení histologie.

Za tímto účelem se před zákrokem pomocí biopsie punčem nebo břitvou odstraní fragment nádoru nebo celé fokus a pošle se k histologickému vyšetření..

Uvedu masti a v závorkách jejich obchodní názvy v sestupném pořadí podle počtu studií prokazujících jejich účinnost:

  1. Imiquimod (Aldara, Keravort).
  2. 5-fluorouracilová mast (Flonida, Efudix).
  3. Ingenol Mebutate (Picato).
  4. Tazaroten (Tazorak, Zorak, Tarzet).
  5. Glykosidy solasodinu (Kuraderm).

Nejdůležitější věcí v této části jsou indikace pro použití těchto mastí pro léčbu rakoviny bazálních buněk. Tyto indikace jsou formulovány Správou potravin a léčiv (FDA) pro nejvíce prokázanou mast, která obsahuje imikvimod. Podle mého názoru by však bylo zcela správné promítnout tyto indikace na všechny ostatní krémy: [8]

  1. u dospělých bez imunodeficience (HIV, hepatitida B a C, transplantace orgánů);
  2. pro primární zaměření na bazocelulární karcinom (nikoli relaps);
  3. ne větší než 2 cm;
  4. povrchová rozprostřená forma;
  5. umístění na trupu, krku nebo končetinách (kromě rukou a nohou).

Další tři body pro kolegy:

  1. diagnóza byla potvrzena histologicky (nádorový fragment byl odstraněn, poslán k histologickému vyšetření, byl získán závěr: „rakovina kůže bazálních buněk“);
  2. chirurgická metoda není z nějakého důvodu pro pacienta vhodná;
  3. není pochyb o tom, že pacient zůstane pod kontrolou a bude se řídit doporučeními.

Po přečtení těchto řádků uvidíte, že tento způsob léčby lze použít ve velmi omezeném počtu případů..

Klikněte na tento obrázek, abyste si prohlédli před a po obrázky léčby karcinomu bazálních buněk pomocí imikvimodové masti. Nahrazením zbytku názvů drog ve vyhledávání uvidíte podobné fotografie pro jiné drogy.

Kontraindikace pro léčbu mastí pro bazaliom:

  • zaměření karcinomu bazálních buněk s vysokým rizikem recidivy (viz tabulka v první části článku);
  • chybí kompletní soubor indikací;
  • těhotenství, kojení;
  • dětství.

Komplikace:

  • v některých případech může ošetření poskytnout částečný účinek, vyjádřený pouze na povrchu formace, zatímco v hlubších vrstvách kůže zůstává tkáň bazálních buněk;
  • během léčby mastí se v místě aplikace může objevit otok, zarudnutí a bolestivost.

Minusy:

  • velmi omezený rozsah;
  • trvání léčby až 6 týdnů.

Výhody ve srovnání s chirurgickými metodami:

  • bezbolestnost, bez narušení kůže;
  • kosmetický výsledek může být lepší ve srovnání s chirurgickými metodami.

Na konci článku budeme podrobně hovořit o situacích, kdy je tato konkrétní metoda optimální pro léčbu karcinomu bazálních buněk..

Fotodynamická terapie pro bazaliom

Podstata metody (PDT):

  • Injekcí se do nádoru nebo na jeho povrch (ve formě krému) umístí speciální látka (fotosenzibilizátor), která zvyšuje citlivost všech buněk těla na účinky světla určité vlnové délky..
  • Buňky karcinomu bazálních buněk ho akumulují mnohem rychleji než buňky zdravé.
  • V poslední fázi je laserový paprsek aplikován na oblast nádoru, je spuštěna chemická reakce, v důsledku čehož zhoubné buňky odumírají.
  • Zánět, ke kterému dochází kolem léze, také aktivuje imunitní systém v boji proti rakovině kůže.

Před zahájením PDT se lékař musí ujistit, že odstraňuje bazocelulární karcinom neagresivního histologického typu. V morfeaformních, mikronodulárních nebo metatypických formách je použití PDT nežádoucí vzhledem ke zvýšenému riziku relapsu..

To znamená, že před zákrokem je odstraněn fragment nádoru nebo celá léze a poslán na histologické vyšetření, po kterém je potvrzena diagnóza karcinomu bazálních buněk..

NE dermatoskopie, škrábání nebo vpíchnutí a rozhodně NEJEDNÁNÍ jednoduché vizuální vyšetření.

K získání materiálu pro histologické vyšetření lze použít biopsii punčem nebo břitvou:

A pak začíná zajímavé.

Ukazuje se, že tento typ léčby FDA nedoporučuje u rakoviny bazálních buněk ve Spojených státech (údaje z roku 2016) [8]. Současně onkologická sdružení (například NCCN) umožňují aplikaci této metody. Jak to? Existují nějaké potíže s touto metodou léčby? Podařilo se mi najít dva fotosenzibilizátory s největší evidenční základnou.

  1. U fotosenzibilizátoru kyseliny aminolevulinové (obchodní název Alasens) byla provedena studie na 247 pacientech s 745 ložiskami povrchového bazocelulárního karcinomu, která prokázala úplnou regresi nádoru, která přetrvávala 5 let po léčbě v 88% případů. [9] Podle mého názoru je studie velká, výsledky jsou přesvědčivé. Je důležité si uvědomit, že všechny diagnózy jsou histologicky potvrzeny - primární nádory i relapsy.
  2. Pro fotosenzibilizátor je kyselina methylaminolevulinová (obchodní název Metvix, Metvikia) také velmi rozsáhlá recenze [10]. Zahrnuje údaje od 602 pacientů, kteří byli léčeni 988 ohniskami povrchového nebo nodulárního karcinomu bazálních buněk Incidence úplné regrese karcinomu bazálních buněk v povrchové formě se pohybovala od 85 do 93% ve třetím měsíci sledování a snížila se na 75% v 5. roce sledování. u pacientů s karcinomem nodulárních bazálních buněk byl pozorován ve 75-82% případů ve 3. měsíci a snížen na 77% případů v 5. roce sledování.

Moje recenze léků netvrdí, že je 100% kompletní. Rozhodně to však nebude kompletní, pokud se nebudu zabývat fotosenzibilizátory používanými v Rusku a studiemi, které prokazují jejich účinnost..

  1. Radachlorin (aka Bremakhlorin) a Photoditazin. První věc, která mě znepokojila, bylo to, že na webových stránkách pubmed.com, medscape.com a cochrane.org jsem nenašel studie o účinnosti těchto fotosenzibilizátorů v PDT u pacientů s bazocelulárním karcinomem. Studie v buněčných kulturách karcinomu endometria, hepatocelulárního karcinomu, rakoviny prsu, plic, jícnu, ale ne o karcinomu bazálních buněk.

Dobře, podívejme se na ruskou literaturu. A v ní jsou výsledky velmi dobré.

  • 74 pacientů s různými formami bazocelulárního karcinomu - povrchové, nodulární, ulcerativní sklerodermie a morfeaform. Období bez relapsu bylo 5 let u téměř 98% (ze 43) pacientů, kteří dostávali Radachlorin, a 97% (z 31) ve skupině s fotoditazinem. [jedenáct]
  • 172 pacientů s různými formami karcinomu bazálních buněk. Byla provedena intrakokální injekce Radachlorinu, po které následovalo ozáření nádoru laserem o určité vlnové délce. Období bez relapsu u 94% pacientů bylo 2 roky. Pokud jsem pochopil z publikace, žádné další pozorování nebylo učiněno. [12]

V domácí literatuře jsem nemohl najít jiné studie s větším počtem pacientů nebo s delší dobou sledování..

Ukázalo se to zvláštní situace: na jedné straně oceánu, fotosenzibilizátory s některými výsledky, na straně druhé - s ostatními.

Můj subjektivní názor: Studie aminolevulinových a methyl-aminolevulinových kyselin se mi zdají přesvědčivější kvůli většímu počtu pacientů a delší době sledování. Proto, pokud pro mě vyvstala otázka provádění fotodynamické terapie pro mé milované, tak bych to provedl s použitím kyseliny methylaminolevulinové. Studie tohoto léku se vyznačují největším počtem pacientů a maximální dobou sledování vývoje relapsu..

Fotografie před a po fotodynamické terapii lze zobrazit kliknutím na tento obrázek.

Kontraindikace pro fotodynamickou terapii bazaliomu:

  • zaměření karcinomu bazálních buněk s vysokým rizikem recidivy (viz tabulka v první části článku);
  • alergické reakce na fotosenzibilizátor;
  • porfyrie;
  • fotodermatóza;
  • těhotenství, kojení;
  • dětství.

Komplikace:

  • po léčbě se kolem nádoru objeví otok, zarudnutí a bolestivost;
  • alergické reakce na fotosenzibilizátor.

Nevýhody:

  • účinnost PDT je ​​zpravidla nižší než účinnost chirurgických metod;
  • může být nutné nosit tmavé brýle několik dní po zákroku.

Výhody oproti chirurgickým metodám:

  • neporušuje se integrita kůže;
  • krátká doba léčby - jedna nebo několik relací;
  • kosmetický výsledek by mohl být lepší.

Na konci článku budeme podrobně hovořit o situacích, kdy je tato konkrétní metoda optimální pro léčbu karcinomu bazálních buněk..

Kryodestrukce pro bazaliom

Je to jednoduché - nádor je zmrazen tekutým dusíkem. V důsledku toho jsou buňky karcinomu bazálních buněk zničeny. Existují různé způsoby, jak dodávat dusík do nádoru - klasický vatový tampon, sonda a aplikátor.

Existuje několik pravidel pro správné kryodestrukce, které pacient potřebuje vědět..

  1. Před zahájením kryodestrukce musí být diagnóza morfologicky potvrzena. To znamená, že odebraný fragment nádoru nebo celé fokus je odeslán na histologické vyšetření. NE dermatoskopie, škrábání nebo vpíchnutí a rozhodně NEJEDNÁNÍ jednoduché vizuální vyšetření.

Lékař si musí být jist, že pomocí kryodestrukce odstraní bazocelulární karcinom neagresivního histologického typu. U morfeaformních, mikronodulárních nebo metatypických forem by to nemělo být provedeno..

K tomu se používají různé postupy, například biopsie úderem nebo břitvou:

  1. V procesu kryodestrukce se ohnisko bazocelulárního karcinomu a malá oblast kolem něj ochlazují na určitou teplotu (-50-60 stupňů) po dobu alespoň 30 sekund. Měly by existovat alespoň dva takové cykly. [13]

Video níže ukazuje proces kryodestrukce seboroické keratózy - u bazaliomu je vše stejné. Uvidíte, jak se po dosažení požadované teploty v určitém bodě indikátor rozsvítí zeleně:

Je důležité si uvědomit, že v případě neexistence indikátoru, například při použití tupferu (aka bavlněného tampónu) nelze teplotu regulovat. To znamená, že tkáně se nemusí dostatečně ochladit, a proto je pravděpodobnost recidivy vyšší..

Fotografie před a po léčbě bazocelulárního karcinomu kryodestrukcí se objeví po kliknutí na tento obrázek.

Kontraindikace kryodestrukce pro bazaliom:

  • Zaměření karcinomu bazálních buněk s vysokým rizikem recidivy (viz tabulka na konci článku).

Komplikace:

  • Po zákroku se v místě nádoru může objevit výrazný otok, zarudnutí a bolestivost..

Minusy:

  • Účinnost kryodestrukce je obvykle nižší než účinnost chirurgických metod.

Výhody ve srovnání s chirurgickými metodami:

  • Kosmetický výsledek by mohl být lepší.

Systémová léčba bazaliomu

Cílená terapie

Léčba cílenými léky je indikována u pacientů ve dvou případech:

  1. S vývojem metastáz bazaliomu (v literatuře je popsáno více než 300 případů)..
  2. Při výrazném lokálním rozšíření nádoru, kdy roste do podkladových tkání a chirurgického zákroku, je radiační terapie nemožná nebo kontraindikovaná.

Zde jsou příklady situací, ve kterých může být cílená terapie účinná:

Nenosná fáze karcinomu bazálních buněk. Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4163765/

Jen před 10 lety neměli pacienti, jejichž fotografie jsem v tomto článku zveřejnil, prakticky žádnou šanci přejít od obrázků „A“ k obrázkům „C“. Extrémně toxická chemoterapie v kombinaci s radiační terapií nezvýšila průměrnou délku života pacientů. Tento ukazatel pro metastazující bazaliom byl asi 10 měsíců od data diagnózy. [čtrnáct]

S objevem Vismodegibu (obchodní název Erivedge) a Sonidegib (obchodní název Odomzo) se však situace změnila..

V roce 2017 byly publikovány výsledky multicentrické dvou kohortové studie účinnosti přípravku Vismodegib u 104 pacientů s metastatickým nebo nefunkčním karcinomem bazálních buněk. Studie fáze 2. [15]

Ve skupině inoperabilních karcinomů bazálních buněk (70 osob) bylo zaznamenáno zmenšení nádoru u 38. Jinými slovy, odpověď na léčbu byla získána u 60% pacientů. Z těchto 60% (38 lidí) mělo 20 účastníků studie nádor zcela zmizel a 18 mělo částečnou regresi (redukci).

Ve skupině karcinomů bazálních buněk s metastázami (jich bylo 33), 16 dostalo částečnou regresi, tj. 49% účastníků projevilo pokles nádoru v různé míře. Bohužel u žádného z pacientů nedošlo k úplnému vymizení zaměření nádoru..

Nenosná fáze karcinomu bazálních buněk. Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006072/

Bohužel tato účinnost léčby má nepříjemnou nevýhodu spojenou s vedlejšími účinky tohoto léku:

  • svalové křeče;
  • ztráta vlasů;
  • ztráta chuti;
  • ztráta váhy;
  • zvýšená únava;
  • nevolnost;
  • snížená chuť k jídlu;
  • průjem.

Ve 39. měsíci studie 96 ze 104 pacientů ukončilo léčbu z následujících důvodů.

[Zavřeno] Basalioma. Potřebujete naléhavou radu ohledně léčby.

Fórum → Léčba → Basalioma. Potřebujete naléhavou radu ohledně léčby.

Chcete-li přidat odpověď, musíte se přihlásit nebo zaregistrovat

Příspěvky: 9

1 Téma z mimozemšťanů 2008-10-21 14:54:34

  • mimozemšťan
  • Nováček
  • Neaktivní
  • Registrováno: 21-10-2008
  • Příspěvky: 1

Téma: Basalioma. Potřebujete naléhavou radu ohledně léčby.

Ahoj!
Moje matka (62 let) byla diagnostikována, což potvrdily výsledky testů na SOCOD - karcinom bazálních buněk se zánětem - malá rána na kůži obličeje v záhybu blízko nosu. Chirurgické odstranění bylo předepsáno (po několika dnech), s excizí poměrně velké plochy tkání obličeje (přibližně 2-2,5 cm v průměru), s štěpováním kůže z jiné části těla. Pravděpodobnými důsledky (podle odborníků) jsou deformace rtů, zkreslení rysů obličeje, jizvy. Rád bych co nejvíce zachránil obličej. Je známo, že neexistují neméně účinné, ale šetrnější metody léčby - kryodestrukce, radiační terapie. Je možné použít jednu z nich? Ošetřující lékař tyto metody neodmítl, ale ani to nepovažuje za nutné. Prosím poraďte. (Máma vypadá mladá, velmi ustaraná)
poděkovat.

2 Odpověď od Garina 2008-10-23 09:06:25 dop

  • Garina
  • Moderátor
  • Neaktivní
  • Kde: dep. vztahy s veřejností.
  • Registrováno: 11-08-2008
  • Příspěvky: 1 440

Re: Basalioma. Potřebujete naléhavou radu ohledně léčby.

Ahoj.
Vaše matka byla diagnostikována a nabídla moderní, adekvátní chirurgickou léčbu podle věku, lokalizace nádoru, s ohledem na nashromážděné zkušenosti a znalosti lékařů SOKOD.

3 Odpověď od ktyf 2008-12-24 20:46:23

  • ktyf
  • Nováček
  • Neaktivní
  • Registrováno: 24-12-2008
  • Příspěvky: 4

Re: Basalioma. Potřebujete naléhavou radu ohledně léčby.

Ahoj! Moje matka je 67 let. Basilioma na bradě. Lékař doporučuje chemoterapii, protože ošetření dusíkem nepomohlo. Prosím, řekněte mi, jak účinná je tato metoda a jaké jsou negativní důsledky s ohledem na věk. Děkuji vám za vaši odpověď

4 Odpověď od Filimonova - radiologa 12/25/2008 10:53:12

  • Filimonov - lékařský radiolog
  • Pravidelné
  • Neaktivní
  • Registrováno: 19-01-2007
  • Příspěvky: 329

Re: Basalioma. Potřebujete naléhavou radu ohledně léčby.

zda byla vaše matka konzultována radiologem?

Předchozí Článek

Jak léčit ránu na lokti